«Ας μην ξεχνάμε τόσο γρήγορα το 2008», καλεί ο Βιλερουά ντε Γκαλό Ημερομηνία:
Σήμερα 28/11/2025, 00:20 - Εμφανίσεις: 17
Η Γαλλία και η Ευρώπη συνολικά δεν θα πρέπει να είναι παρακολούθημα των ΗΠΑ, τουλάχιστον στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Αυτή είναι η κεντρική ιδέα που ανέπτυξε την περασμένη Τρίτη μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
Ο τραπεζίτης απάντησε στην έντονη κριτική που ασκούν οι διοικήσεις των γαλλικών τραπεζών στην Κεντρική Τράπεζα και στη γαλλική Αρχή Προληπτικού Ελέγχου και Εξυγίανσης (ACPR) ότι με την εμμονή τους στο ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα όπου λειτουργεί ο γαλλικός χρηματοπιστωτικός κλάδος ουσιαστικά υποσκάπτουν την ανταγωνιστικότητά τους με τις ξένες τράπεζες και δη με τις αμερικανικές.
Δυσφημιστική εκστρατεία Συγκεκριμένα οι γαλλικές τράπεζες θεωρούν ότι έπειτα από την επανεκλογή στις ΗΠΑ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι γνωστός οπαδός της απορρύθμισης των αγορών και του ελεύθερου ανταγωνισμού, οι ίδιες έχουν γίνει στόχος μιας έντονης διεθνούς δυσφημιστικής εκστρατείας.
Κατηγορούνται συγκεκριμένα για γραφειοκρατία και ανελαστικότητα, γεγονός που πλήττει την ανταγωνιστικότητά τους διεθνώς.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Σε συνέδριο για την 15η επέτειο της ACPR ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, κάλεσε τον κλάδο να μη χάνει τη μνήμη του.
Παραδέχθηκε ότι «η ανταγωνιστικότητα του γαλλικού τραπεζικού τομέα είναι ένα κρίσιμο ζήτημα», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν χρειάζεται να αλλάξουν τα κείμενα για να είναι σημαντικό και για τις εποπτικές αρχές το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, δεδομένου ότι το αναγνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό».
Κατά τον Γάλλο τραπεζίτη, η ανταγωνιστικότητα «αφορά τη δύναμη και την καινοτόμο ικανότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και είναι στην καρδιά της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας».
Το ευρωπαϊκό περιβάλλον Σε ρεπορτάζ του στην οικονομική εφημερίδα «Les Echos» ο Γκαμπριέλ Νεντελέκ σημειώνει ότι οι γαλλικές τράπεζες έχουν όντως χαμηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων συγκριτ...