Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας η Αττική - Σκεπτικοί οι επιστήμονες για τα fast track έργα Ημερομηνία:
27/11/2025, 22:48 - Εμφανίσεις: 19
Η θετική εισήγηση της ΡΑΑΕΥ – Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων- για την κήρυξη της Αττικής σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» λόγω λειψυδρίας, έπειτα από δύο χρόνια συζητήσεων και παρουσιάσεων έργων – τα οποία άλλαξαν ρότα- από την ΕΥΔΑΠ, ανοίγει τον δρόμο για απευθείας αναθέσεις τεχνικών έργων με διαδικασία fast track.
Επισημαίνεται ότι η έκτακτη συζήτηση για το θέμα της λειψυδρίας στην Αττική, ενώ αυτό δεν ήταν ενταγμένο στην ημερήσια διάταξη, πραγματοποιήθηκε στην ΡΑΑΕΥ ενώ ο κλάδος υδάτων της ρυθμιστικής αρχής παραμένει εδώ και μήνες χωρίς αντιπρόεδρο.
Το έδαφος είχε ήδη «στρωθεί» από το βράδυ της Τετάρτης 26 Νοεμβρίου (βλ.
την εσωτερική συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου με τον γενικό γραμματέα υδάτων, Πέτρο Βαρελίδη και με εκπρόσωπο της ΕΥΔΑΠ και της ΡΑΑΕΥ).googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Την κήρυξη σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» λόγω λειψυδρίας μετά από την γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ, ακολουθεί η ανάθεση των απαραίτητων έργων στην ΕΥΔΑΠ ή την ΕΥΑΘ και από εκεί οι διαγωνισμοί διεκπεραιώνονται από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Υπερταμείου.
Το σύνολο των 167 έργων κόστους 2,5 δισ.
ευρώ παρουσιάστηκε στις 30 Οκτωβρίου σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΕΥΔΑΠ, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το βασικό έργο αντιμετώπισης της λειψυδρίας με την κωδική ονομασία «Εύρυτος», αφορά τη μερική εκτροπή των ποταμών Κρικελιώτη και Καρπενησιώτη προς τον Μόρνο.
Θα κατασκευαστούν δύο σήραγγες 20 χιλιομέτρων κάθε μία, οι οποίες θα οδηγούν το νερό στον ταμιευτήρα του Εύηνου.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Το κεντρικό έργο στον προηγούμενο σχεδιασμό που είχε παρουσιάσει η ΕΥΔΑΠ πριν από έναν περίπου χρόνο, ήθελε τη μεταφορά νερού προς τον Εύηνο να γίνεται από τη λίμνη των Κρεμαστών, σχέδιο που εγκαταλείφθηκε για να αντικατασταθεί από τη μερική εκτροπή των δύο παραπόταμων του Αχελώου.
Το έργο πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί το 2029.googlet...