Προϋπολογισμός 2026: Επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από φόρους θα εισπράξει το Δημόσιο - Στα 73,645 δισ. ευρώ τα έσοδα Ημερομηνία:
Σήμερα 21/11/2025, 06:24 - Εμφανίσεις: 19
Στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2026 με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να καταθέτει το περιβόητο στικάκι με τα δημοσιονομικά στοιχεία της επόμενης χρονιάς στην Ολομέλεια.
Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν από το 2026, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ), είναι συμβατές με τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα συνεχίζουν να παράγουν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 2,2% για το 2025 και στο 2,3% για το 2026.
Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού πρόκειται να φτάσουν τα 79,983 δισ.
ευρώgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Από την κατάθεση του προϋπολογισμού, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν οι περισσότεροι φόροι που θα εισπρακτούν από το Δημόσιο.
Πιο συγκεκριμένα, η φορολογική επιβάρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων, το 2026, εκτιμάται πως θα φτάσει τα 73,645 δισ.
ευρώ.
Τα έσοδα θα είναι ενισχυμένα κατά 2,498 δισ.
ευρώ ή 3,5% έναντι του 2025.
Ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τη μεθοδολογία European System of Accounts Κοντά στα 30 δισ.
ευρώ οι φόροι από ΦΠΑ Η ενίσχυση αυτή διαφαίνεται από τις σχετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, οι οποίες δείχνουν άνοδο της κατανάλωσης, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων.
«Πρωταγωνιστές» στη διαμόρφωση των φορολογικών εσόδων είναι οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών, που πρόκειται να αγγίξουν τα 40,872 δισ.
ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1,658 δισ.
ευρώ ή 4,2%.
Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) θα βάλει στα ταμεία του κράτους 29,229 δισ.
ευρώ, με τα έσοδα να είναι αυξημένα κατά 1,603 δισ.
ευρώ.
Αντίστοιχα, οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 7,460 δισ.
ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση κατά 53 εκατ.
ευρώ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); });document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Φυσικά, για ακόμα μια χρονιά, η κυβέρνηση αφήνει την «κότα με τα χρυσά αυγά» να γεμίζει τα ταμεία, αγνοώντας επιδεικτικά τις φωνές για μείωση των φορολογικών συντε...