ΕΦΕΤ: Πως το ψωμί στους φούρνους έγινε αλμυρότερο, όχι εξαιτίας της τιμής του Ημερομηνία:
Σήμερα 19/11/2025, 17:32 - Εμφανίσεις: 13
Η περιεκτικότητα σε αλάτι στο ψωμί θα μπορούσε να παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε συνάρτηση με τον τύπο, τον αρτοποιό, τη συνταγή και το αν είναι συσκευασμένο ή μη συσκευασμένο.
Νέα μελέτη του ΕΦΕΤ καταδεικνύει αύξηση κατά 6,8% στην περιεκτικότητα αλατιού στο ψωμί Η κατανάλωση ψωμιού θεωρείται γενικά σημαντική πηγή πρόσληψης αλατιού στη διατροφή, καθώς καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει η ημερήσια πρόσληψη αλατιού να μην υπερβαίνει τα 5 γραμμάρια για τους ενήλικες.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Αύξηση στην περιεκτικότητα του αλατιού κατά 6,8% σε 12 χρόνια Νέα μελέτη του ΕΦΕΤ καταδεικνύει αύξηση κατά 6,8% στην περιεκτικότητα αλατιού στο ψωμί από φούρνους μέσα σε διάστημα 12 χρόνων.
Για την ακρίβεια, η μέση περιεκτικότητα σε αλάτι στο μη συσκευασμένο ψωμί που πωλείται στα αρτοποιεία αυξήθηκε από 1,32% το 2012 σε 1,41% το 2024.
Μόλις το 19,4% των δειγμάτων φάνηκε να συμμορφώνονται με το όριο του 1,2% που προέβλεπε Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του ΕΦΕΤ και της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας.
Αντιθέτως, το 2012 αυτό το ποσοστό ανερχόταν σε 31,8%.
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, αυτή η διαπίστωση προκαλεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι το ψωμί αποτελεί μία από τις κύριες πηγές αλατιού στη διατροφή των Ελλήνων.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Η υψηλή κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφρικής νόσου και οστεοπόρωσης, επιβαρύνοντας σημαντικά τη δημόσια υγεία και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι η μείωση της κατανάλωσης αλατιού στα συνιστώμενα επίπεδα θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 2,5 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο παγκοσμίως.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); «Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση» «Η αύξηση στην περιεκτικότητα αλατιού που καταγράφηκε στην Ελλάδα ήταν απροσδόκητη διότι παρόμοιες εθελοντικές ...