Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Σχεδόν αίθριος
17.1 °C 72%
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Η κρυφή αστεγία και οι αόρατοι φτωχοί της διπλανής πόρτας
Ημερομηνία: Σήμερα 25/10/2025, 19:00 - Εμφανίσεις: 9



Αν βάλετε τη λέξη «φτωχοί» στο ψαχτήρι της google και πατήσετε την κατηγορία «εικόνες» θα γεμίσει η οθόνη σας φωτογραφίες από άστεγους  που κοιμούνται στο δρόμο, ζητιάνους με απλωμένα χέρια, άδεια πορτοφόλια και για κάποιο περίεργο λόγο γκρίζες φιγούρες ηλικιωμένων με πλαστικές σακούλες.

Η φτώχεια εξακολουθεί να εικονογραφείται με τα γνωστά κλισέ, αλλά οι φτωχοί της διπλανής ή και της δικής μας πόρτας δεν ταιριάζουν στα στερεότυπα-καρικατούρες που έχουμε συνήθως στο μυαλό μας.

Μπορεί να είναι καλοβαλμένοι, αξιοπρεπείς, να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα, ακόμα και αν είναι η προπληρωμένη κάρτα των επιδομάτων, να φοράνε επώνυμα ρούχα, ακόμα και αν είναι από τα καλάθια των μεταχειρισμένων.

Για να είμαστε ακριβείς, οι φτωχοί που πρωταγωνιστούν στις αναπαραστάσεις των ΜΜΕ, συχνά  είναι εκείνοι που δεν αποθηκεύονται καν στις επίσημες στατιστικές.

Η ΕΛΣΤΑΤ στις έρευνες συνθηκών διαβίωσης μετράει μόνο τα ιδιωτικά νοικοκυριά, τους ανθρώπους με σταθερή κατοικία.

Εκ των πραγμάτων αποκλείονται από τους δείκτες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού άτομα που ζουν σε κατάσταση αστεγίας ή ημιαστεγίας, σε ξενώνες, ιδρύματα, φυλακές, νοσοκομεία, πληθυσμοί που μετακινούνται, Ρομά, πρόσφυγες ή μετανάστες χωρίς χαρτιά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Oι σχεδόν τρεις στους δέκα Έλληνες (26,9%) που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού , δεν συγκαταλέγονται στο περιθώριο αλλά στη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας.

Αποτελεί 2,74 εκατομμύρια ανθρώπους, ένας πληθυσμός δυόμιση φορές όσο η Θεσσαλονίκη ή όσο τα τρία τέταρτα των κατοίκων της Αθήνας.  Ακομα περισσότεροι είναι οι «υποκειμενικά φτωχοί», εκείνοι δηλαδή που τα βγάζουν πέρα με δυσκολία ή μεγάλη δυσκολία, σχεδόν οι επτά στους δέκα Οι σύγχρονοι φτωχοί δεν θυμίζουν τον Γιάννη Αγιάννη των «Αθλίων» ούτε τον Βασιλάκη Καΐλα και τον Νίκο Ξανθόπουλο των ασπρόμαυρων ελληνικών ταινιών.

Όπως έχουν δείξει οι πρόσφατες έρευνες του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την πολυδιάστατη παιδ...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις"
ARTICLES
· The borderline narcissistic person
· White mushrooms: Properties and benefits
· Narcissistic Personality Disorder: Understanding the complexities
· Ford to Construct Europe's Largest Battery Plant in Turkey Under New Deal
· Redesigned 2023 Peugeot 508 model to be revealed on February 24th, 2023
· BMW: Premiere for updated BMW X5 M Competition and X6 M Competition
· Ford Mustang Mach-E with lithium iron phosphate (LFP) batteries
· How to fix error: Either there is no default mail client or the current mail client cannot fulfill the messaging request. Please run Microsoft Outlook and set it as the default mail client.
· Omega-3 fatty acids and their health benefits
· Samsung Galaxy S23 Ultra review
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος
17.1 °C 72%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2025 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies