Βόειο κρέας: Αύξηση παρουσιάζει η εξάρτηση από τις εισαγωγές - Μόλις στο 10% η εγχώρια παραγωγή Ημερομηνία:
Σήμερα 3/10/2025, 09:48 - Εμφανίσεις: 20
Μόλις το 10% της εγχώριας κατανάλωσης σε βόειο κρέας προέρχεται από ελληνικές εκτροφές ενώ η εξάρτηση από τις εισαγωγές συνεχώς θα αυξάνεται, φτάνοντας ακόμα και σε ποσοστό 90%.
Την ίδια στιγμή η τιμή στο ράφι καλπάζει, με τις τελευταίες αναφορές, να αναφέρονται σε νέες αυξήσεις το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα φτάσουν ακόμα και στα 20 ευρώ/κιλό.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, οι προβλέψεις και γι’ αυτόν τον κλάδο της κτηνοτροφίας, της βοοτροφίας, είναι δυσοίωνες.
Οι προβλέψεις για τον κλάδο της βοοτροφίας είναι δυσοίωνεςgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Τα τελευταία χρόνια, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΚ Δημήτρης Μόσχος, έχει εγκαταλείψει τον κλάδο περίπου το 6% των παραγωγών (κυρίως νέοι κτηνοτρόφοι) της χώρας. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί μείωση κοντά στο 8% σε εκμεταλλεύσεις με ζώα που παράγουν ελληνικό βόειο κρέας.
Την ίδια στιγμή σχεδόν ένα 3% των ζώων δεν θα γεννήσει φέτος εν συγκρίσει με πέρσι λόγω των καιρικών συνθηκών, που επικρατούν και επηρεάζουν αυτή τη διαδικασία.
Επομένως θα υπάρχει μια έλλειψη στο μοσχαρίσιο κρέας κατά ένα 10% από δω και πέρα στην Ελλάδα», επισήμανε.
Εξάρτηση από την ευρωπαϊκή αγορά Στο βόειο κρέας, όπως δήλωσε, η χώρα παράγει μόλις το 10% της κατανάλωσης, αδυνατώντας να καλύψει τη ζήτηση, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από εισαγωγές.
«Η εξάρτηση από την ευρωπαϊκή αγορά μάς καθιστά ευάλωτους», σημειώνει ο κ.
Μόσχος, επισημαίνοντας ότι αυτό έχει ως συνέπεια οι τιμές να πιέζονται προς τα πάνω.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Η Ελλάδα παράγει μόλις το 10% της κατανάλωσης και δεν θα μπορούσε να καλύψει τη ζήτησηgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας της μείωσης των εκμεταλλεύσεων, των κλιματικών συνθηκών (ξηρασίες) και των ευρωπαϊκών πολιτικών, καθώς ένας από τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ είναι η μείωση των ε...