Shrinkflation: Αγάπη μου... συρρίκνωσα τη συσκευασία - Όταν τα προϊόντα μικραίνουν αλλά οι τιμές αυξάνονται Ημερομηνία:
Σήμερα 14/9/2025, 10:16 - Εμφανίσεις: 15
«Είναι απαράδεκτο να μειώνουν κρυφά οι εταιρείες το περιεχόμενο των προϊόντων τους ενώ η τιμή παραμένει η ίδια ή αυξάνεται.
Η συρρίκνωση των προϊόντων είναι μια εμπορική στρατηγική των brands για να αυξήσουν τις τιμές και έτσι να κερδίζουν περισσότερα.
Αυτό βλάπτει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, γιατί οι παραγωγοί τους αντιμετωπίζουν σαν να είναι ηλίθιοι».
Μέτρα εναντίον του shrinkflation στο Βέλγιο Ο Ρομπ Μπέντερς, Υπουργός Καταναλωτικών Υποθέσεων του Βελγίου λέει στην εφημερίδα Het Nieuwsblad ότι είναι αποφασισμένος να πάρει μέτρα κατά των προμηθευτών που εφαρμόζουν πρακτικές shrinkflation, της μείωσης δηλαδή του μεγέθους ή της ποσότητας ενός προϊόντος, χωρίς αντίστοιχη μείωση της τιμής.
Το Βέλγιο δεν είναι η μόνη χώρα που θέλει να αντιμετωπίσει την εν λόγω πρακτική.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Παρόμοια μέτρα έχουν ήδη υιοθετηθεί σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, όπου οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν κανόνες το 2024 που υποχρεώνουν τους λιανοπωλητές να ενημερώνουν τους πελάτες για τέτοιες πρακτικές, τονίζει το Retail Detail.
Οι λόγοι πίσω από το shrinkflation Το φαινόμενο του shrinkflation επανεμφανίζεται εξαιτίας της αύξησης του κόστους πρώτων υλών, όπως το κακάο και τα σιτηρά, αλλά και εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και των γεωπολιτικών εντάσεων.
Έτσι, οι πολυεθνικές επιλέγουν να συρρικνώσουν τα προϊόντα τους, με σκοπό να περιορίσουν τα έξοδα παραγωγής, μεταφέροντας όμως ουσιαστικά το βάρος στους καταναλωτές.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Τα «θύματα» του shrinkflation Από τα πιο πρόσφατα θύματα του shrinkflation είναι η Toblerone της Mondelez, τα Celebrations της Mars και τα προϊόντα Quality Street, Purple One και Orange Crunch της Nestle.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα Guardian, η άφιξη της φετινής προμήθειας στα σούπερ μάρκετ δεν δίνει ενθαρρυντικά στοιχεία.