Μπύρα: Η «Generation Z» γυρνάει την πλάτη σε 172 χρόνια ιστορίας Ημερομηνία:
Σήμερα 19/8/2025, 16:12 - Εμφανίσεις: 12
Η μπύρα είναι ένα από τα αρχαιότερα και πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο.
Η ιστορία, η παραγωγή και τα είδη της είναι τόσο πλούσια όσο και η ίδια η γεύση της.
Η βιομηχανική επανάσταση, με την εφεύρεση του θερμόμετρου και της τεχνητής ψύξης, έδωσε τεράστια ώθηση στην παραγωγή, επιτρέποντας τη δημιουργία σταθερής ποιότητας προϊόντων σε μεγάλη κλίμακα.
Παραδοσιακά παράγεται από τέσσερα βασικά συστατικά: Το νερό, τη βύνη, τον λυκίσκο και τη μαγιά.
Η παραγωγή της είναι μια διαδικασία όπου περιλαμβάνεται διάφορα στάδια ενώ τα είδη της διακρίνονται κυρίως σε συνάρτηση με τον τύπο της μαγιάς και τη θερμοκρασία ζύμωσης.
Οι γερμανικές ζυθοποιίες είναι αναγκασμένοι να προσαρμοστούν καθώς η «Gen Z» είναι… Alcohol Freegoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Το 2024, σύμφωνα με τη Eurostat, οι χώρες της ΕΕ παρήγαγαν 32,7 δισεκατομμύρια λίτρα μπύρας με περιεκτικότητα σε αλκοόλ άνω του 0,5%.
«Πρωταθλήτρια» σε παραγωγή ήταν η Γερμανία με 7,2 δισ.
λίτρα, 22,2% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ.
Η κρίση για τις μικρές βιομηχανίες παρασκευής μπύρας Παρά την άνθιση του προϊόντος εδώ και δεκάδες χρόνια υπάρχουν και ορισμένα «σύννεφα» καθώς εκατοντάδες γερμανικά ζυθοποιία αντιμετωπίζουν οικονομικές πιέσεις.
Για παράδειγμα η ζυθοποιία Lang-Bräu, στη βόρεια Βαυαρία, η οποία είναι 172 χρόνων και είχε επιβιώσει από δύο παγκόσμιους πολέμους είναι πλέον κλειστή λόγω οικονομικών προβλημάτων.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Τα οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκαν περισσότερα από όσα θα μπορούσε να διαχειριστεί η μικρή επιχείρηση.
Αντιμέτωποι με δαπάνες ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ για αναγκαίες αναβαθμίσεις, οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν το περασμένο καλοκαίρι να «κατεβάσουν διακόπτες».googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); «Οι ζυθοποιοί έχουν την ικανότητα να αντέξουν πολλές δυσκολίες, αλλά όταν οι πωλήσεις μειώνονται και το κόστος εξακολουθεί να αυξάνεται, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για μακροπρόθεσμο σχεδιασ...