Πανάκριβά μου τρόφιμα: Από τις διαπιστώσεις στις προτάσεις Ημερομηνία:
Σήμερα 13/8/2025, 10:00 - Εμφανίσεις: 15
Δεν είναι μόνο τα πανάκριβα ενοίκια, δεν είναι μόνο το ρεύμα, που ξετινάζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ιδίως τώρα το καλοκαίρι με τα κλιματιστικά στο φουλ, είναι και οι τιμές στα τρόφιμα, που τραβάνε ξανά την ανηφόρα.
Μπορεί το 2,8% του συνολικού πληθωρισμού στα τρόφιμα, που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούλιο, να μην φαίνεται εξωφρενικό, όταν ο εθνικός πληθωρισμός είναι 3,1% (και 3,7% ο εναρμονισμένος).
Αν όμως σκεφτούμε ότι περνάμε την έκτη συνεχόμενη χρονιά πληθωριστικών αυξήσεων, που μόνο στα τρόφιμα αγγίζουν αθροιστικά το 34,5%, ο λογαριασμός είναι δυσβάσταχτος.
Πόσο μάλλον όταν έχει αποδειχθεί ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων, όπως και της στέγασης, πλήττει πρωτίστως τα φτωχότερα νοικοκυριά, που ξοδεύουν αναλογικά πολύ μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους για να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Συσσωρευμένη ακρίβεια Η συσσωρευμένη ακρίβεια (και) στα τρόφιμα δεν είναι απλώς το «άχυρο που σπάει τη ράχη της καμήλας», κατά το γνωστό ρητό.
Το ίδιο ανησυχητικό είναι ότι χτίζεται μια δυναμική πιθανής κλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στο εγγύς μέλλον.
Η τάση αυτή είναι πιο ορατή όταν εξετάσουμε τις ανατιμήσεις στους υποδείκτες συγκεκριμένων ομάδων διατροφικών αγαθών, σε συνδυασμό με τις διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές των βασικών αγροδιατροφικων προϊόντων, που αποτελούν και χρηματιστηριακά εμπορεύματα.
Eκεί διαπιστώνουμε αυξήσεις που ζαλίζουν, ιδίως σε σύγκριση με το 2020.
Έχουμε και λέμε: Σωρευτικές αυξήσεις στο ψωμί άνω του 36%, στο κρέας άνω του 40% – με το μοσχάρι να έχει ακριβύνει πάνω από 53%, το αρνί-κατσίκι πάνω από 55%, το χοιρινό σχεδόν 32%.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Το δε ελαιόλαδο, παρά τη «διόρθωση» των τιμών τον τελευταίο χρόνο, έχει ακριβύνει σωρευτικά πάνω από 75%.
Tα φρέσκα φρούτα τα αγοράζουμε 37% ακριβότερα από ό,τι πριν την πανδημία, τα λαχανικά 31%, τις πατάτες 35%, το τυρί σχεδόν 40% κ.ο.κ.