Στεγαστική κρίση: Απειλεί με χάος την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη Ημερομηνία:
26/7/2025, 20:44 - Εμφανίσεις: 8
Η επιδεινούμενη στεγαστική κρίση αποτελεί ένα από τα αίτια της έντονης στροφής προς τη δεξιά πολιτική στις πρόσφατες εκλογές στις περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της εμφάνισης κινημάτων «αντι-καθεστωτικού» χαρακτήρα.
Παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας κατοικιών στις εν λόγω χώρες, που γενικά υπερβαίνουν το 80% και συχνά ξεπερνούν το 90% σε πολλά κράτη -για παράδειγμα, Ρουμανία (96%), Σλοβακία (94%), Κροατία και Ουγγαρία (και οι δύο 91%), Λιθουανία (88,8%) και Πολωνία (87,3%)- αυτοί οι υψηλοί μέσοι όροι κρύβουν μια κρίσιμη ανισορροπία: Υπάρχουν άφθονες κατοικίες σε περιοχές με λίγες ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ αστικά κέντρα που προσφέρουν σημαντικές προοπτικές εργασίας υποφέρουν τόσο από έλλειψη κατοικιών όσο και από υπερβολικές τιμές.
Η εργατική και η μεσαία τάξη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι ολοένα και πιο απογοητευμένες.
Η εξασφάλιση καλά αμειβόμενης απασχόλησης ή η ίδρυση ακμαζουσών επιχειρήσεων σήμερα, συχνά απαιτεί μετακόμιση, η οποία, με τη σειρά της, σημαίνει απόκτηση στέγης σε αυτές τις ακριβές αστικές αγορές.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η Ρουμανία αποτελεί παράδειγμα αυτού του παράδοξου.
Παρά το γεγονός ότι έχει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκτησίας κατοικίας στην ΕΕ, στο 95%, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η εύκολη πρόσβαση στη στέγαση και η πολιτική σταθερότητα δεν θα αποτελούσαν ανησυχία.
Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει.
Η απροσδόκητη άνοδος του λαϊκιστή Καλίν Γκεοργκέσκου το περασμένο φθινόπωρο, στον οποίο στη συνέχεια απαγορεύτηκε η υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου, υπογράμμισε τις εκτεταμένες ανησυχίες για το κόστος ζωής, που έστρεψαν πολλούς Ρουμάνους προς την πολιτική του πλατφόρμα.
Τα παράδειγμα της ρουμανικής πόλης Κλουζ-Ναπόκα είναι χαρακτηριστικό.
Πριν από δύο δεκαετίες, ήταν μια ήσυχη περιφερειακή πρωτεύουσα.
Σήμερα, είναι ένας κόμβος για την κατασκευή υψηλής προστιθέμενης αξίας και την τεχνολογία πληροφοριών.