Κλιματική αλλαγή: Η Μεσόγειος θερμαίνεται πιο γρήγορα από τον πλανήτη - Η Ελλάδα γίνεται κλιματικό hotspot Ημερομηνία:
24/7/2025, 21:28 - Εμφανίσεις: 12
Η κλιματική αλλαγή δεν πλήττει ομοιόμορφα τον πλανήτη.
Υπάρχουν περιοχές που αποκαλούνται hotspots – γεωγραφικές ζώνες όπου οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης είναι πολλαπλάσιες εν συγκρίσει με τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Και, όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα είναι ακριβώς στην «καρδιά» μιας από τις πιο κρίσιμες και επικίνδυνες από αυτές τις περιοχές.
Τα παραπάνω επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μάνος Σαριδάκης σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του Facebook προειδοποιώντας πως η κλιματική κρίση χτυπά δύο από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας: την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό.
Η ανατολική Μεσόγειος – όπου περιλαμβάνεται την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αίγυπτο και μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής – συγκαταλέγεται στα κορυφαία hotspots παγκοσμίως.
Με μία ουσιώδη διαφορά: σε αντίθεση με άλλες hotspot περιοχές, όπως η Αρκτική, ο Αμαζόνιος ή η Σιβηρία, που είναι σχεδόν ακατοίκητες, η ανατολική Μεσόγειος είναι πυκνοκατοικημένη, εύθραυστη και πολιτικά περίπλοκη, τονίζει ο Μάνος Σαριδάκης.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Αύξηση της θερμοκρασίας Ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου τονίζει πως η Ελλάδα και η ανατολική Μεσόγειος λοιπόν σπάνε κάθε ρεκόρ, με τωρινή αύξηση θερμοκρασίας 0,45 °C ανά δεκαετία, και πρόβλεψη για +5 βαθμούς ως το τέλος του αιώνα (πάνω από διπλάσιος ρυθμός από ό,τι ο μέσος όρος του πλανήτη).
Εξηγεί πως στη νότια Ελλάδα η ερημοποίηση θα προχωρήσει ραγδαία, με δραματική μείωση βροχοπτώσεων και έλλειψη νερού.
Ακόμα πιο έντονο είναι το φαινόμενο στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, όπου στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνει πάνω από 0,6°C ανά δεκαετία, τριπλάσιο από ό,τι ο μέσος όρος στον πλανήτη (όποιος/α είναι πάνω από 30-40 χρονών θα “θυμάται” ότι παλιότερα οι ελληνικές θάλασσες ήταν πολύ πιο κρύες).
googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Εξηγεί δε ότι όσοι είναι άνω των 35-40 χρόνων ενδέχεται να το έχουν ήδη βιώσει: οι ελλ...