Δασμοί: Οι εστίες κινδύνου για την ελληνική οικονομία Ημερομηνία:
Σήμερα 20/7/2025, 08:00 - Εμφανίσεις: 17
Ανησυχία για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην ελληνική οικονομία προκαλούν σε κυβέρνηση και επιχειρήσεις οι δασμοί ύψους 30% που έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλει η Ουάσιγκτον στα ευρωπαϊκά προϊόντα την 1η Αυγούστου 2025.
Σύμφωνα με τη UBS, η Ελλάδα έχει υψηλό βαθμό εξαγωγικής έκθεσης και περιορισμένα περιθώρια προσαρμογής Η ελληνική οικονομία απειλείται κυρίως από δευτερογενείς επιπτώσεις, δεδομένου ότι ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ είναι σχετικά περιορισμένος, στα 2,4 δισ.
ευρώ ή στο 4,5% του συνόλου.
Αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις καθώς μια υφεσιακή συνθήκη στην Ευρώπη πιθανολογείται ότι θα φέρει καθοδικούς ανέμους στην ελληνική ανάπτυξη, πιθανές αυξήσεις τιμών, επενδυτική ασιγουριά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Οι κίνδυνοι Οι εστίες κινδύνου για την ελληνική οικονομία εντοπίζονται στους ακόλουθους τομείς: 1.
Εξαγωγές.
Η επιβολή δασμών 30% από τις ΗΠΑ στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα διαμορφώνει ένα νέο, δυσμενές περιβάλλον για τις ελληνικές εξαγωγές, επιφέροντας αναταράξεις σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας.
Το 2024, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε σε 2,41 δισ.
ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 2 δισ.
ευρώ.
Στο επίκεντρο των επιπτώσεων βρίσκονται βασικά ελληνικά εξαγωγικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, η κομπόστα ροδάκινου, το κρασί και άλλα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα.
Οι δασμοί θα κάνουν ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα στα αμερικανικά ράφια ενώ πιέσεις πρόκειται να δεχθούν και άλλοι κλάδοι, όπως η βιομηχανία αλουμινίου, μετάλλων και ελληνικών μαρμάρων.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); «Με δασμό 30%, οι ελληνικές εξαγωγές σε τρόφιμα, ποτά, φάρμακα και βιομηχανικά προϊόντα θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος, πιθανώς μειώνοντας τις εξαγωγές κατά 20% – 25% και με απώλειες τουλάχιστον 0,5 δισ.