Τι προβλέπει το σχέδιο ΠΔ για τα μπόνους δόμησης; Ημερομηνία:
5/6/2025, 08:32 - Εμφανίσεις: 19
Ανεβάζει ταχύτητες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με σκοπό να διασώσει οικοδομικές άδειες που ακυρώθηκαν, ή εκκρεμεί γι΄ αυτές απόφαση δικαστηρίου, και οι οποίες επηρεάζονται από την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αντισυνταγματικότητα των «μπόνους» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).
Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή, με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ, καλούνται όσοι διαθέτουν άδειες σε αυτήν την κατηγορία και ενδιαφέρονται να συνεχίσουν την υλοποίησή τους να υποβάλλουν κοινό αίτημα προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) έως και τις 16 Ιουνίου.
Η πρόσκληση αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και «πάγωσαν» έπειτα από ακυρωτική δικαστική απόφαση ή προσφυγή, και εφόσον έχουν εκκινήσει οικοδομικές εργασίες, έως και την 11η Δεκεμβρίου 2024 οπότε το ΣτΕ είχε εκδώσει ανακοίνωση για την ακυρωτική απόφαση που τότε αναμενόταν.
Αξιοσημείωτη πάντως είναι η σπουδή του ΥΠΕΝ να δημοσιεύει την πρόσκληση την ίδια ημέρα που απέστειλε στο ΣτΕ για προδικαστικό έλεγχο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) το οποίο εξειδικεύει τις ρυθμίσεις του νόμου 5197/2025 για τη συμμόρφωση με την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ.
Η αίτηση για τη «διάσωση» οικοδομικής άδειας Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση από τους ενδιαφερόμενους θα μπορούσε να υποβάλλεται είτε εγχάρτως είτε ηλεκτρονικά (gramchora@ypen.gr) και θα πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά τον αριθμό της οικοδομικής άδειας, το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητα του ενδιαφερομένου (δηλαδή εάν είναι ιδιοκτήτης ή εργολάβος) και τον αριθμό της ακυρωτικής απόφασης ή της αίτησης ακύρωσης. Συνιστάται επίσης να περιλαμβάνει αιτιολόγηση της αναγκαιότητας για τη συνέχιση υλοποίησης της οικοδομικής άδειας λόγω τεχνικών, κοινωνικών, οικονομικών ή και νομικών κριτηρίων.
Εν τω μεταξύ, επισημαίνεται ότι η διαδικασία δεν συνεπάγεται αυτοτελώς τη δυνατότητα συν...