Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Ελλάδα
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Έφηβοι και χρήση ουσιών: Σε τι είναι πιο ευάλωτοι οι 16χρονοι στην Ελλάδα
Ημερομηνία: Σήμερα 24/5/2025, 09:08 - Εμφανίσεις: 25



Οι έφηβοι στην Ελλάδα είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από ό,τι οι συνομήλικοί τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το αλκοόλ και το κάπνισμα, και δευτερευόντως στην κάνναβη.

Ακόμα είναι πιο εκτεθειμένοι σε άλλες εν δυνάμει εξαρτητικές συμπεριφορές, όπως η ενασχόληση με τα  τυχερά παιγνίδια, χωρίς όμως να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εθισμού.

Όσο για τα social media, το πρόβλημα είναι ίδιο για όλη την Ευρώπη: Σχεδόν ο ένας στους δύο εφήβους αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της υπερβολικής ενασχόλησής του με αυτά.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη νέα «Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση ουσιών, άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές και την ψυχοκοινωνική υγεία των εφήβων-μαθητών», μέρος της πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) Η έρευνα, που ξεκίνησε το 1984 και υλοποιείται στην Ελλάδα από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας –ΕΠΙΨΥ, επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια, και δίνει τη δυνατότητα μιας διαχρονικής παρακολούθησης του φαινομένου σε βάθος δεκαετιών.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η πιο πρόσφατή έρευνα του ΕΠΙΨΥ, που μόλις παρουσιάστηκε, πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2024 και συμμετείχαν 6.810 μαθητές και μαθήτριες Α’ Λυκείου, από 488 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

πηγή: ΕΠΙΨΥ-ΕSPAD Αυξήθηκε η χρήση ουσιών στους εφήβους έπειτα από την πανδημία Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα, που είχε πραγματοποιηθεί το 2019, πριν την πανδημία του Covid-19, η χρήση παράνομων ουσιών στην Ελλάδα ανάμεσα σε εφήβους αυξήθηκε αισθητά.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Το 13% των εφήβων 16 χρόνων ή ο ένας στους οκτώ, δήλωσε ότι έχει κάνει χρήση κάποιας – οποιασδήποτε – παράνομης ουσίας, κυρίως κάνναβης.

Το αντίστοιχο ποσοστό πριν τέσσερα χρόνια ήταν 9,4%.

Εδώ και 25 χρόνια, παρά τις μικρές διακυμάνσεις ανάμεσα στα έτη, η διάδοση της χρήσης παράνομων ουσιών ανάμεσα στους εφήβους βαίνει αυξανόμενη.

Κάνναβη δηλώνουν ότι έχουν δο...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Ελλάδα"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Ελλάδα"
ARTICLES
· White mushrooms: Properties and benefits
· Narcissistic Personality Disorder: Understanding the complexities
· Ford to Construct Europe's Largest Battery Plant in Turkey Under New Deal
· Redesigned 2023 Peugeot 508 model to be revealed on February 24th, 2023
· BMW: Premiere for updated BMW X5 M Competition and X6 M Competition
· Ford Mustang Mach-E with lithium iron phosphate (LFP) batteries
· How to fix error: Either there is no default mail client or the current mail client cannot fulfill the messaging request. Please run Microsoft Outlook and set it as the default mail client.
· Omega-3 fatty acids and their health benefits
· Samsung Galaxy S23 Ultra review
· Netflix has extended its crackdown on password sharing from Latin America to Canada, New Zealand, Portugal, and Spain
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

11.9 °C
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2025 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies