Έρευνα ΕΚΤ: Πώς η ενεργειακή ακρίβεια βλάπτει την απασχόληση Ημερομηνία:
Σήμερα 23/5/2025, 15:08 - Εμφανίσεις: 10
Όσο επιμένουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας, τόσο κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ειδικά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – ΕΚΤ.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση στο blog της ΕΚΤ, μία μόνιμη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%, θα μπορούσε να μειώσει την απασχόληση σε ενεργοβόρους τομείς έως και 2%.
Μόνο που ζημιά δεν σταματάει εκεί.
Οι αρνητικές επιπτώσεις επεκτείνονται πέρα από τη βιομηχανία και επηρεάζουν και άλλους τομείς, όπως τις υπηρεσίες και το εμπόριο..googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Περιοχές της Ευρώπης με μεγάλη συγκέντρωση ενεργοβόρων βιομηχανικών μονάδων, όπως η Νότια Γερμανία, η κοιλάδα του Ρουρ στη δυτική Γερμανία και η Βόρεια Ιταλία, κινδυνεύουν περισσότερο από ό,τι άλλες.
Όμως ούτε η Ελλάδα είναι θωρακισμένη, με δεδομένο ότι ήδη οι ενεργοβόρες βιομηχανίες εκπέμπουν SOS λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας.
Διπλασιάστηκαν οι τιμές χονδρικής στο ρεύμα Η ΕΚΤ σημειώνει, ότι παρά τη μείωση από τα υψηλά επίπεδα του 2022, οι τιμές της ενέργειας στη ζώνη του ευρώ εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους και ενδέχεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα στο άμεσο μέλλον.
Οι υψηλές τιμές ενέργειας επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με διαφορετικό τρόπο.
Ενώ για παράδειγμα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα τέλη διανομής, τους φόρους και τους κανονισμούς, οι μεγάλοι βιομηχανικοί χρήστες εκτίθενται άμεσα στις τάσεις της χονδρικής αγοράς.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); });googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); «Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές χονδρικής – οι οποίες κάποτε κυμαίνονταν γύρω στα 75 ευρώ/MWh – υπερβαίνουν πλέον τα 100 ευρώ/MWh και σε κάποιες χώρες έχουν ξεπεράσει ακόμα και τα 190 ευρώ/MWh, διπλασιάζοντας τα επίπεδα που είχαν πριν από την ενεργειακή κρίση», σημειώνει η ΕΚΤ.