ΑΔΜΗΕ: Η Ελλάδα στις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στη διείσδυση ΑΠΕ Ημερομηνία:
22/5/2025, 15:24 - Εμφανίσεις: 19
Στην ενεργειακή στροφή που έχει πετύχει η Ελλάδα, με τη ραγδαία διείσδυση ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ.
Μάνος Μανουσάκης κατά την ομιλία του στο International Forum on Power System Transformation 2025 που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο, με τη συμμετοχή ανώτατων στελεχών από το χώρο της Ενέργειας.
Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε με τους επικεφαλής Διαχειριστών, παραγωγών και τεχνολογικών εταιρειών, ο κ.
Μανουσάκης τόνισε ότιό την τελευταία οκταετία, το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά με τις «πράσινες» επιδσεις της χώρας να ξεχωρίζουν σε διεθνές επίπεδο, δεδομένου ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, φωτοβολταϊκά και αιολικά, να αγγίζουν το 50% της ζήτησης, από περίπου 20% το 2017, με την προοπτική να φτάσουν το 80% έως το 2030.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Αναφερόμενος στη συνεισφορά του ΑΔΜΗΕ στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης της χώρας, τόνισε πως από την ανάληψη της διοίκησης το 2017 μέχρι σήμερα, ο Διαχειριστής έχει επενδύσει συνολικά 3,1 δισ.
ευρώ για την κατασκευή κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που διευρύνουν σημαντικά τον ηλεκτρικό χώρο για την ενσωμάτωση περισσότερων ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την αποστολή του ΑΔΜΗΕ που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση της νησιωτικής και της ηπειρωτικής χώρας, ένα έργο που έχει προχωρήσει σημαντικά καθώς έχουν ήδη υλοποιηθεί επιτυχώς 8 υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, με νέες ανάλογες επενδύσεις να δρομολογούνται προς υλοποίηση το επόμενο διάστημα, οι οποίες συγκαταλέγονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 6,3 δισ.
ευρώ.
Ο κ.
Μανουσάκης μίλησε και για τις διεθνείς διασυνδέσεις που σχεδιάζει ή αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ, σε συνεργασία με γειτονικούς Διαχειριστές, προς την ηπειρωτική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ Great Sea Interconnector, Ελλάδας-Ιταλίας GRITA 2, Ελλάδας-Σαουδικής Α...