Φροντιστήρια: Η «σκιώδης εκπαίδευση» στην κούρσα για τις πανελλαδικές Ημερομηνία:
21/5/2025, 23:12 - Εμφανίσεις: 16
Στο Λύκειο τα μαθήματα σταμάτησαν, αλλά τα φροντιστήρια συνεχίζουν, επιτελώντας τον κύριο ρόλο που τους έχει ανατεθεί: Να καλύψουν την αδυναμία του σχολείου να βοηθήσει τα παιδιά για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Αυτό διαφαίνεται από τις απαντήσεις γονέων και νέων σε σχετική έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για τα φροντιστήρια γενικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.
Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα της Ευρώπης στην οποία η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα φροντιστήρια, και δευτερευόντως με τα ιδιαίτερα.
Η λέξη «frontistirio» έχει δικό της λήμμα στο Wikipedia, όπως και η λέξη «fakelaki», αφού πρόκειται για κατεξοχήν ελληνικά φαινόμενα.
Μόνο που αν το φακελάκι είναι παράνομο και κατακριτέο, όσο κι αν είναι διαδεδομένο, τα φροντιστήρια είναι ένας καθιερωμένος θεσμός, που συνεισφέρει στο ΑΕΠ και στην απασχόληση.
Μέχρι και όσοι αποκαλούν υποτιμητικά τα φροντιστήρια «παραπαιδεία», προστρέχουν σε αυτά, θεωρώντας ότι έτσι παρέχουν στα παιδιά τους περισσότερες ευκαιρίες.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Τα ελληνικά φροντιστήρια συγκαταλέγονται στο φάσμα της «σκιώδους εκπαίδευσης», όπως αποκαλείται στη διεθνή βιβλιογραφία, και θα μπορούσε να στοιχίζουν σε μια οικογένεια όσο και ένας μισθός – σε συνάρτηση με τα πόσα παιδιά έχει και σε ποια ηλικία.
Ο Νίκος Φωτόπουλος, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και επιστημονικός διευθυντής του ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ, μιλάει στο in για το πώς η ανάπτυξη των φροντιστηρίων είναι «η κορυφή του παγόβουνου», σε ένα βαθιά προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Τα φροντιστήρια που λατρεύουμε να μισούμε Από την έρευνα γνώμης που πραγματοποίησε το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τη Metron Analysis, προκύπτουν αντικρουόμενες απόψεις γονιών και νέων για τα φροντιστήρια.
Το 74% των γονιών και το 68% των νέων θεωρεί ότι τα φροντιστήρια βοηθούν ουσιαστικά τους μαθητές να περάσουν στο πανεπιστήμιο.
Όμως ο ένας στους δύο γονείς πιστεύει ότι τα φροντιστήρια επι...