H Kίνα τρέχει να εκμεταλλευτεί τη «δασμολογική» ανακωχή με τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα είναι εύκολο Ημερομηνία:
21/5/2025, 11:12 - Εμφανίσεις: 19
Μπορεί στους τίτλους ειδήσεων να αναφέρεται πτώση αμερικανικών δασμών 30% και κινεζικών 10% αντίστοιχα, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη για το Πεκίνο.
Τα δύσκολα για τους οικονομικούς επιτελείς στην Κίνα τώρα αρχίζουν.
Μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας για μείωση των δασμών που έφταναν στο 145%, η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς οι δείκτες δεν επιβεβαιώνουν το θετικό κλίμα της συμφωνίας.
Σε ανάλυση του αμερικανικού περιοδικού Foreign Policy, καταδεικνύεται ότι οι καταναλωτικές δαπάνες και το κλίμα, μεταξύ άλλων συντελεστών, δεν δικαιολογούν μεγάλη αισιοδοξία στην Κίνα.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Πρώτα απ’ όλα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson, οι μέσοι δασμοί των ΗΠΑ στις κινεζικές εξαγωγές ανέρχονται ακόμα στο 51,1%, ενώ οι μέσοι κινεζικοί δασμοί στις αμερικανικές εξαγωγές ανέρχονται στο 32,6%.
Δηλαδή είναι πολύ πιο πάνω από 30% και 10% ανίστοιχα που είχε συμφωνηθεί.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική βιομηχανία εκμεταλλεύεται τη μείωση του συντελεστή από το 145% και θέτουν ξανά σε λειτουργία τις γραμμές παραγωγής για τους Αμερικανούς πελάτες, το ψυχρό εμπορικό κλίμα εξακολουθεί να εμποδίζει την κινεζική οικονομία.
Αυτή η συγκυρία έρχεται -προς απογοήτευση του Πεκίνου- να διαταράξει τη στρατηγική της «διπλής κυκλοφορίας» που έχει υιοθετήσει από το 2020 ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ: Να μειώσει τον ρόλο του εξωτερικού εμπορίου, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις εγχώριες καταναλωτικές δαπάνες.
Ο λόγος είναι ότι οι Κινέζοι έχουν την τάση να αποταμιεύουν, μετά το σοκ του κορονοϊού, παρά να ξοδεύουν και τα κινεζικά εργοστάσια έχουν ανάγκη τις ξένες αγορές.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); });googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); H κεντρική τράπεζα της Κίνας, απαντώντας στον εμπορικό πόλεμο, μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης για να ενθαρρύνει τις εγχώριες επενδύσεις.