Εξωδικαστικός μηχανισμός: Η νέα ρύθμιση για χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων Ημερομηνία:
21/4/2025, 15:52 - Εμφανίσεις: 72
Στην ανάδειξη του μηχανιστικού εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών σε βασικό εργαλείο για την επιστροφή στην κανονικότητα υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στοχεύει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τις αλλαγές που προωθεί στον τρόπο λειτουργίας του.
Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες από τη Βουλή και όλα είναι έτοιμα για να τεθούν σε εφαρμογή οι καινοτομίες που εισάγει.
Η βασικότερη αφορά στην υποχρεωτικότητα αποδοχής από τους πιστωτές των προτάσεων ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος του μηχανισμού.
Μέχρι σήμερα αυτό ισχύει μόνο στις περιπτώσεις που ο δανειολήπτης πληροί τα αυστηρά κριτήρια για το χαρακτηρισμό του ως ευαλώτου.
Συγκεκριμένα, το ετήσιο εισόδημα, σε συνάρτηση με τη σύνθεση του νοικοκυριού, δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει τις 7.000 – 21.000 ευρώ, η αξία της ακίνητης περιουσίας τις 120.000 – 180.000 ευρώ και οι καταθέσεις τις 7.000 – 21.000 ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω όρια μόλις το 7% των οφειλετών μπορούν αυτήν τη στιγμή να επωφεληθούν της διασφάλισης ότι η τράπεζα ή το fund που κατέχει το χρέος τους θα δεχθεί υποχρεωτικά τη λύση αναδιάρθρωσης.
Με το διπλασιασμό όμως των παραπάνω ορίων, όπως προβλέπει η προωθούμενη νομοθεσία, θεωρούν πως θα καλύπτει σχεδόν 9 στους 10 δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Γιατί είναι σημαντικό Όπως προκύπτει από πηγές από τον κλάδο των servicers, πρόκειται για συνθήκη ικανή να αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για το εν λόγω εργαλείο ρυθμίσεων.
Συγκεκριμένα, τονίζουν πως «έως και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις όταν κάποιος δεν ήταν σίγουρος ότι η παραγόμενη από τον αλγόριθμο πρόταση για την τακτοποίηση των οφειλών του θα γίνει δεκτή από τους πιστωτές, δίσταζε να υποβάλει την αίτηση».
Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν, «κινδυνεύει να άρει το τραπεζικό και φορολογικό του απόρρητο, να ανοίξει δηλαδή όλα τα χαρτιά του, και τελικά όχι μόνο να μην ρυθμίσει τα χρέη του, αλλά να βρεθεί υπό τον άμεσο κίνδυνο πλειστηριασμού της περιουσίας του».