Η διπλωματία των δασμών και το ελληνικό στοίχημα Ημερομηνία:
Σήμερα 19/4/2025, 07:12 - Εμφανίσεις: 34
Σε δύσκολη εξίσωση για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για τους δασμούς με τις εξελίξεις να δείχνουν ότι θα χρειαστούν σημαντικές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για την επίτευξη ικανοποιητικού αποτελέσματος εντός 90 ημερών.
Η ΕΕ έχει προετοιμαστεί για όλα.
Στο βασικό σενάριο που συζητήθηκε στις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin της Βαρσοβίας περιλαμβάνεται η επιβολή μειωμένων δασμών με κάποιες εξαιρέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα διεκδικεί εξαιρέσεις από τους δασμούς για βασικά αγροδιατροφικά προϊόντα που εξάγει στις ΗΠΑ όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές και η φέτα.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η πρόσφατη συνάντηση του επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και τον εμπορικό αντιπρόσωπο Τζέιμισον Γκριρ δεν καταλόγισε.
Οι ΗΠΑ δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους, ενώ απορρίπτουν την πρόταση της ΕΕ για κατάργηση όλων των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα.
Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν να συνομιλούν «σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων», ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο.
Στον εμπορικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Τραμπ, οι αγορές προεξοφλούν σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και συνθήκες μεγάλης ασιγουριάς.
Οι προσομοιώσεις της Κομισιόν δείχνουν ότι η σωρευτική αρνητική επίδραση των δασμών στο αμερικανικό ΑΕΠ πρόκειται να κυμανθεί μεταξύ 0,8% και 1,4% μέχρι το 2027.
Για την Ευρωπαϊκή Ενωση, το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται σε περίπου 0,2%.
Αν οι δασμοί αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα, τότε οι συνέπειες θα είναι βαρύτερες καθώς η πτώση του ΑΕΠ για τις ΗΠΑ θα φτάσει έως και το 3,3%, για την ΕΕ έως 0,6% ενώ η παγκόσμια οικονομία θα χάσει έως και 1,2% του ΑΕΠ.
Για την ελληνική οικονομία σημαντικοί κίνδυνοι απορρέουν από τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης, την όξυνση της οικονομικής ασιγουριάς σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο λόγω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου και το υψ...