Ποιοι ταξιδιώτες αφήνουν τα μπάνια στη Μεσόγειο για... cool διακοπές στη Β. Ευρώπη Ημερομηνία:
16/4/2025, 23:56 - Εμφανίσεις: 50
Οι «baby boomers» και οι ταξιδιώτες για πρώτη φορά φαίνεται να οδηγούν τη λεγόμενη τάση για «cool» προορισμούς, αποφεύγοντας τα κορυφαία καλοκαιρινά σημεία της Ευρώπης προς όφελος των πιο δροσερών κλιμάτων, όπως οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής.
Η ακραία καλοκαιρινή ζέστη, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για το κόστος και τον συνωστισμό, επηρεάζουν τα σημεία που οι άνθρωποι επιλέγουν να πάνε διακοπές.
Για κάποιους, η ελκυστικότητα ενός ταξιδιού σε μεσογειακούς προορισμούς τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχει χάσει τη λάμψη της.
Αντίθετα, ένα αυξανόμενο κύμα παραθεριστών φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στα καλοκαιρινά ταξίδια στη βόρεια Ευρώπη για να ξεφύγουν από την καύσωνα.
«Αμέσως έπειτα από την πανδημία, είδαμε τη νότια Ευρώπη να είναι πολύ δημοφιλής», δήλωσε στο CNBC ο Διευθύνων Σύμβουλος του Intrepid Travel, Τζέιμς Θόρντον, στη διάρκεια βιντεοκλήσης.
«Έμοιαζε ότι όλοι έπρεπε απλώς να επιστρέψουν στη Μεσόγειο, στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, γιατί δεν είχαν την ευκαιρία για μερικά χρόνια να το κάνουν.
Αυτό που συνέβη ήταν, είχε συνωστισμό, ήταν συχνά ακριβό και έβλεπες να συμβαίνουν διάφορες φυσικές προκλήσεις – συχνά ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Θόρντον.
Αντιστροφή κλίματος «Αυτό που είδαμε αντίστροφα είναι το 2024 και τώρα στο 2025, η ζήτηση για άτομα που θέλουν να ταξιδέψουν στην αιχμή του καλοκαιριού, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε αυτούς που παραδοσιακά θα ήταν πιο δροσεροί προορισμοί της Βόρειας Ευρώπης», συμπλήρωσε.
Για τους πελάτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Θόρντον δήλωσε ότι το Intrepid Travel είχε σημειώσει αύξηση 50% στις ταξιδιωτικές κρατήσεις προς την Ισλανδία, την Εσθονία και τη Σκανδιναβία για την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, ενώ οι κρατήσεις στη νότια Ευρώπη μετατοπίστηκαν στις εποχές πριν και έπειτα από την αιχμή.
Οι κρατήσεις της Intrepid Travel στην Ιταλία τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 16%, ενώ οι κρατήσεις στην Ελλάδα τις ίδιες αντίστοιχες περιόδους αυξήθηκαν κατά 37%.