Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι Αμερικανοί επιχειρηματίες Ημερομηνία:
16/4/2025, 01:24 - Εμφανίσεις: 54
Μπορεί ο Τραμπ να διακηρύσσει ότι οι δασμοί θα δώσουν νέα ζωή στη βιομηχανία των ΗΠΑ, προσδοκώντας σε κέρδη από τις απώλειες που θα έχει η Κίνα, δεν φαίνεται όμως ότι θα επαληθευτεί, όπως διαφαίνεται από έρευνα του CNBC σε επιχειρηματίες από πολλούς κλάδους.
Οι περισσότερες εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στην έρευνα λένε ότι η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος τους και ότι αντί για αυτό θα προτιμήσουν να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς.
Περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες (57%) δήλωσαν ότι το κόστος είναι ο κύριος λόγος για να δηλώσουν ότι δεν θα αναζωογονήσουν την παραγωγή οι δασμοί.
Δεν είναι πρωτεύον κριτήριο οι φόροι Το 21% δήλωσε ότι ο κύριος λόγος είναι η πρόκληση να βρουν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει υποσχεθεί φορολογικές περικοπές για εταιρείες που επαναφέρουν την παραγωγή, αλλά από την έρευνα προέκυψε ότι οι φόροι δεν είναι πολύ ψηλά στα κριτήρια των επιχειρηματιών για τη λήψη αποφάσεων.
Μόλις το 14% αξιολογεί τους φόρους σημαντικούς.
Με εξαίρεση τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Nvidia για εργοστάσιο υπερυπολογιστών στις ΗΠΑ και της Apple ότι θα επενδύσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα, οι περισσότερες εταιρείες αναφέρουν το κόστος ως απαγορευτικό.
Και, μπορεί η κυβέρνηση Τραμπ να ανέβαλε την επιβολή δασμών σε συγκεκριμένα προϊόντα τεχνολογίας, αλλά την ίδια στιγμή έχει θέσει υπό διερεύνηση πώς θα τους επιβάλει στο -όχι πολύ μακρινό- μέλλον.
Υπερδιπλασιασμός κόστους – Προτιμούν τη μετακόμιση Σε σύνολο, η πλειονότητα των ερωτηθέντων έκανε εκτίμηση ότι το τίμημα της κατασκευής μιας νέας εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού θα ήταν τουλάχιστον διπλάσιο από το τρέχον κόστος (18%) ή πιθανότατα υπερδιπλάσιο (47%).
Αντί να μεταφερθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 61% είπε, θα ήταν πιο οικονομικό να μετεγκατασταθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού σε χώρες με χαμηλότερους δασμούς.
Εκτός από τους δασμούς, η ζήτηση των καταναλωτών και οι τιμές των πρώτων υλών, καθώς και η «αδυναμία της σημερινής κ...