Εργατικά δυστυχήματα: Έγινε η απώλεια συνήθειά μας; - Σχεδόν κάθε εργάσιμη μέρα και ένας θάνατος Ημερομηνία:
18/3/2025, 18:44 - Εμφανίσεις: 75
«Στην Ελλάδα οι άνθρωποι σκοτώνονται στη δουλειά» έγραφε η ανακοίνωση της ΟΣΕΤΕΕ την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή άλλα δύο εργατικά δυστυχήματα, την ίδια μέρα.
Δυστυχώς δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά κυριολεξία.
Την περασμένη Τετάρτη 12 Μαρτίου, ένας 28χρονος χειριστής γερανοφόρου στη Βούλα, και ένας 57χρονος δασεργάτης στη Μακρυκώμη Φθιώτιδας έφυγαν το πρωί από το σπίτι για τη δουλειά τους και δεν γύρισαν ποτέ.
Προστέθηκαν στις μακάβριες στατιστικές των 40 μέχρι τότε (καταγεγραμμένων) νεκρών σε χώρους εργασίας από την αρχή του 2025.
Αυτό συμβαίνει ότι σχεδόν σε κάθε εργάσιμη μέρα (κάθε 1,17 εργάσιμες για την ακρίβεια) αντιστοιχεί ένας νεκρός, και πολλαπλάσιοι τραυματίες, εκ των οποίων ως τώρα τουλάχιστον 53 είναι σε πολύ βαριά ως κρίσιμη κατάσταση.
Μόνο που τα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα δεν κοιτάνε εργάσιμες και αργίες.
Κάθε μέρα δουλειάς θα μπορούσε να είναι και ραντεβού με τον θάνατο.
Νέο εργατικό δυστύχημα Πριν στεγνώσει το ψηφιακό μελάνι των καταγγελιών, ο κατάλογος των νεκρών μεγάλωσε, με άλλο ένα εργατικό δυστύχημα, αυτή τη φορά στη Φωκίδα το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Μαρτίου.
Εργάτης χρόνων… 70, έπεσε από σκαλωσιά οικοδομής, στο χωριό Πάνορμος, από ύψος έξι μέτρων, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.
Όσοι προπαγανδίζουν ως αρετή την «ενεργό γήρανση» και την «αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού άνω των 65», προφανώς έτσι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να δουλεύεις μέχρι να σου βγει η ψυχή.
Το εργατικό κέντρο Φωκίδας,συλλυπήθηκε τους συγγενείς του ηλικιωμένου οικοδόμου, που προφανώς δε δούλευε από χόμπι αλλά από ανάγκη, και δήλωσε ότι θα σταθεί στο πλάι τους.
Ζήτησε το αυτονόητο, να διαλευκανθούν άμεσα οι συνθήκες του δυστυχήματος και να επιρριφθούν ευθύνες, επισημαίνοντας ότι το νέο «θανατηφόρο συμβάν επαληθεύει πόσο κοντά μας είναι το “πάμε κι όπου βγει”, επαληθεύει την ανάγκη για συνεχή αγώνα ώστε να προστατευτεί η ζωή και το εισόδημα όλων των ανθρώπων του μόχθου».
Όπως και στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, που τα εκατομμύρια ανθρώπων που κατέβηκαν ...