Παγίδες και «κόφτες» στο νέο επίδομα ανεργίας - Μεγάλοι χαμένοι οι νέοι και οι χαμηλόμισθοι Ημερομηνία:
28/12/2024, 15:04 - Εμφανίσεις: 20
Το υπουργείο Εργασίας διαφημίζει το νέο επίδομα ανεργίας ως «πιο αποτελεσματικό, πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό».
Όμως ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες σφοδρές αντιδράσεις, που το χαρακτηρίζουν τιμωρητικό, ιδίως για τους νέους, με χαμηλούς μισθούς χωρίς πολλά έτη προϋπηρεσίας αλλά και για τους μακροχρόνια άνεργους.
Η πλέον αρνητική αλλαγή είναι ότι εισάγονται «κόφτες», που περιορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων, με βασικότερο ότι πλέον απαιτούνται δύο επιπλέον πλήρεις μήνες ασφάλισης, για να πάρει κανείς το επίδομα ανεργίας, όπως περιγράφεται σαφώς στη σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 7047).
Προς το παρόν, το νέο σύστημα καταβολής του επιδόματος ανεργίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 15.000 ανέργους, για ένα διάστημα μέχρι 16 μηνών.
Κατόπιν τούτου το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί και αφού γίνουν πιθανές τροποποιήσεις, θα εφαρμοστεί στο σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Αντιδράσεις από ΕΝΥΠΕΚΚ Για «μακελειό στα νέα επιδόματα ανεργίας» κάνει λόγο ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «πετιούνται στον Καιάδα οι μακροχρόνια άνεργοι», αποκαλώντας τον νέο σχεδιασμό «αναχρονιστικό και ακραία αντικοινωνικό».
Στην πραγματικότητα η «μαγιά» για το νέο σύστημα δεν είναι και τόσο νέα, αφού προέρχεται από τις συστάσεις της «Έκθεσης Πισσαρίδη» του 2020, ενώ ο τελικός αναπρογραμματισμός έγινε με βάση τις υποδείξεις του ΟΟΣΑ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Το «τυράκι» για το νέο επίδομα είναι ότι θα περιλαμβάνει ανταποδοτικό – μεταβλητό σκέλος, που υπολογίζεται με βάση το ύψος του μισθού και τα έτη προϋπηρεσίας – με «ταβάνι» τα 1297,45 ευρώ.
Όμως εκείνοι που θα φτάνουν στο «πλαφόν» θα είναι ελάχιστοι, αφού οι περισσότεροι άνεργοι είναι κατά κανόνα πρώην χαμηλόμισθοι.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Στην πράξη, η πλειονότητα των ανέργων θα λαμβάνει μόνο το «σταθερό...