Κακάο: Πυρετός φυτεύσεων στη Λατινική Αμερική – Ξεριζώνουν τις μπανανιές, φυτεύουν κακαόδεντρα Ημερομηνία:
24/4/2024, 11:40 - Εμφανίσεις: 12
Η εκτόξευση της διεθνούς τιμής του κακάο σε ιστορικά υψηλά με αφετηρία τις μειωμένες αφρικανικές αποδόσεις έχει κάνει ανάρπαστα τα σπορόφυτα κακαόδεντρων στη Λατινική Αμερική, καθώς οι αγρότες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου να αυξήσουν την καλλιέργεια, εκριζώνοντας εκτάσεις άλλων αποδοτικών καλλιεργειών, όπως είναι η μπανάνα και τα φοινικόδεντρα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο στη Νέα Υόρκη εκτοξεύτηκαν στα προηγούμενα υψηλά για να αγγίξουν το ρεκόρ των 12.191 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, από λιγότερο από 3.000 δολάρια/τόνο πριν από ένα χρόνο.
Η άνοδος της τιμής του κακάο ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των αποδόσεων της καλλιέργειας στη Δυτική Αφρική, εξαιτίας ασθενειών που έπληξαν τα φυτά και αντίξοων καιρικών συνθηκών.
Και αυτό, την ώρα που η ζήτηση για σοκολάτα αυξάνεται στις αναδυόμενες αγορές, ενώ στις χώρες υψηλού εισοδήματος οι καταναλωτές ψάχνουν όλο και περισσότερο προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Από την πλευρά της η σοκολατοποϊια μεταφέρει το αυξανόμενο κόστος για το κακάο στους καταναλωτές είτε αυξάνοντας τις τιμές, είτε συρρικνώνοντας το περιεχόμενο της συσκευασίας του τελικού προϊόντος ή ακόμα αλλάζοντας τις συνταγές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης εξαγωγέων κακάο του Ισημερινού, στα οποία αναφέρονται οι FT, η συνολική καλλιεργούμενη έκταση κακάο στη χώρα πρόκειται να ξεπεράσει τα 600.000 εκτάρια φέτος, από 500.000 πέρυσι.
Και ενώ δεν είναι γνωστά τα δεδομένα για τη Βραζιλία, το Περού και την Κολομβία, οι αγοραστές βλέπουν και εκεί αύξηση.
«Δεν είναι μόνο ο Ισημερινός.
Έχουμε δει σημαντική ανάπτυξη στο Περού, στην Κολομβία, και στη Βραζιλία», δήλωσε ο Paul Hutchinson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορίας στην Olam Food Ingredients, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μαλακών εμπορευμάτων στον κόσμο.
«Όλοι θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια κακάο», ανέφερε επί του θέματος.
Δυτική Αφρική και Λατινική Αμερική: Οι διαφορές στην καλλιέργεια Η Γκάνα και η Ακτή του Ελεφαντοστού, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί, παρέχουν τα δύο τρίτα των κόκκων...