Τα πρώτα σύμβολα γραφής στο Αιγαίο - Αξιοσημείωτη ανακάλυψη στη Θηρασία Ημερομηνία:
Σήμερα 20/7/2025, 14:00 - Εμφανίσεις: 12
Ενα σημαντικό εύρημα το οποίο φωτίζει τα πρώτα βήματα της δημιουργίας της γραφής στο προϊστορικό Αιγαίο έφερε στο φως η ανασκαφή του Ιονίου Πανεπιστήμιου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στον προϊστορικό οικισμό της Κοίμησης στη Θηρασία.
Το εύρημα δημοσιεύτηκε σε ανοιχτή πρόσβαση από το Cambridge University Press, σε άρθρο των Κ.
Σμπόνια, Ι.
Τζαχίλη και Γ.
Κορδατζάκη.
Ο ερευνητής Μηνάς Τσικριτσής, συσχέτισε τη γραφή που φέρουν τα δύο νέα ευρήματα με την Κρητική Ιερογλυφική και τη Γραμμική Α, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για πρώιμη γραφή αυτών, καθώς οι δύο σφραγίδες χρονολογούνται στα μέσα της 3ης χιλιετίας πΧ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Ο ίδιος συνδέει τα νέα ευρήματα με την έρευνα που παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια στο ΑΠΕ - ΜΠΕ με θέμα «Σύμβολα Μινωικών Ιερογλυφικών και Γραμμικής Α από την Μήλο στα μέσα της 3ης χιλιετίας πΧ» που είχαν εκπονήσει οι δρ Μηνάς Τσικριτσής Ερευνητής Αιγαιακών γραφών και δρ Αδαμάντιος Σάμψων Αρχαιολόγος καθηγητής.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο που φιλοξενείται στον ιστότοπο του Ιονίου Πανεπιστημίου, που συνοψίζει τα αποτελέσματα της έρευνας των Κ.
Σμπόνια, Ι.
Τζαχίλη και Γ.
Κορδατζάκη, και σήμερα αναδημοσιεύει το ΑΠΕ - ΜΠΕ με τη σύμφωνη γνώμη του καθηγητή Κ.
Σμπόνια, «πρόκειται για δύο αποτυπώματα σφραγίδων σε λαβή αγγείου, τα οποία προέρχονται από ένα δωμάτιο του οικισμού που χρονολογείται στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ.
(Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδος).
Το πρώτο σφράγισμα (THS.1), στο άνω τμήμα της λαβής, προέρχεται από μία τρίπλευρη σφραγίδα με επιμήκεις επιφάνειες, διακοσμημένες με σειρά αφηρημένων και σχηματικών συμβόλων σε παρατακτική διάταξη.
Τα διαδοχικά αυτά σημεία, τοποθετημένα σε συνεκτική ακολουθία, συνιστούν την πρωιμότερη μαρτυρία για εξελίξεις που συνδέονται με την εμφάνιση της γραφής στον αιγαιακό χώρο.
Το δεύτερο σφράγισμα (THS.2), με γραμμικά και μαιανδροειδή διακοσμητικά θέματα, εντάσσεται στη γενικότερη παράδοση της αιγαιακής σφραγιδογλυφίας».googleta...