Γιατί η Ελλάδα παραμένει μακριά από το «Α» στην επενδυτική βαθμίδα - Οι αποτυχίες της κυβέρνησης και τα διαρθρωτικά προβλήματα Ημερομηνία:
Σήμερα 12/11/2025, 12:20 - Εμφανίσεις: 19
Πολύ μακρυά από τον στόχο της επίτευξης της επενδυτικής κλίμακας του «Α» αλλά της κορυφής του «Β» είναι η ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο πρόκειται να επιβεβαιωθεί και από την επερχόμενη αξιολόγηση του οίκου Fitch, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου.
Αυτή η καθυστέρηση φαίνεται να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις αποτυχίες της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η αδυναμία της μειώσει τους χρόνους εκδίκασης υποθέσεων ή το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια με το πολύ μεγάλου μεγέθους έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Και τα δύο αυτά παραδείγματα πλήττουν την καρδιά της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον αναφορικά με τον τρόπο που παρακολουθούν οι οίκοι αξιολόγησης τα πράγματα και θέτουν φραγμό στην εξελικτική πορεία της Ελλάδας.
Αυτό δε σημαίνει ότι δε γίνονται βήματα, αλλά ότι υπάρχει μεγάλη κωλυσιεργία.
Την περασμένη Παρασκευή, η Scope αναβάθμισε την προοπτική της Ελλάδας από BBB σε θετική, επικαλούμενη τη βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας, τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη μείωση του χρέους.
Κανείς δε θα μπορούσε να αποκλείσει πιθανότητα η Fitch Ratings να ανακοινώσει μια πιθανή αναθεώρηση την Παρασκευή.
Άλλωστε, η τρέχουσα αξιολόγησή της είναι BBB-, αν και και αυτή έχει θετική προοπτική από τον Μάιο.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Oι εμπορικοί πόλεμοι και οι γεωπολιτικές εντάσεις ενδέχεται να πιέσουν Διαρθρωτικά προβλήματα Άλλωστε, ο οίκος Fitch δεν αγνοεί ποτέ τα διαρθρωτικά προβλήματα και το «ευρύ και επίμονο» έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως αναφερόταν στην τελευταία της έκθεση.
Σε αυτήν τονιζόταν πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει σε αρνητικό έδαφος, παρά τη βελτίωση το 2025, και αποτελεί πηγή εξωτερικής ευπάθειας.
Παράλληλα, οι εμπορικοί πόλεμοι και οι γεωπολιτικές εντάσεις ενδέχεται να πιέσουν τις αναδυόμενες αγορές και να επηρεάσουν έμμεσα και την Ελλάδα, κυρίως μέσω του εξωτερικού τομέα και των επιπτώσεων στις χρηματοπιστωτικές ροές.document.ad...