Ύπνος: Γιατί κοιμόμαστε στ’ αλήθεια; Η απάντηση ίσως είναι στον εγκέφαλο Ημερομηνία:
20/7/2025, 11:04 - Εμφανίσεις: 25
Η σημασία που έχει ο ύπνος είναι αδιαμφισβήτητη.
Οι τακτικές ώρες ανάπαυσης προσφέρουν στον οργανισμό την ευκαιρία να ενοποιήσει τις μνήμες, να επιδιορθώσει τα κύτταρα και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό.
Πάντως, η πηγή της ανάγκης για ύπνο, γνωστή στους επιστήμονες ως πίεση ύπνου (και σε όλους τους άλλους ως κόπωση), παραμένει ασαφής, σύμφωνα με τον Economist.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Οι θεωρίες Μια θεωρία αποδίδει την ευθύνη στη συσσώρευση μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που ονομάζεται αδενοσίνη.
Μια άλλη θεωρία αποδίδει τον ύπνο στην ανάγκη του εγκεφάλου να δημιουργήσει συναπτικές συνδέσεις.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature στις 16 Ιουλίου προσφέρει τα ισχυρότερα μέχρι σήμερα στοιχεία ότι η ανάγκη για ύπνο προκαλείται από τη συσσώρευση ηλεκτρονίων στα μιτοχόνδρια ορισμένων εγκεφαλικών κυττάρων.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Αν αυτό είναι αλήθεια, ο ύπνος θα μπορούσε να εμφανίστηκε αρχικά ως ένας τρόπος επιδιόρθωσης των μιτοχονδρίων, με τα άλλα οφέλη του να εξελίσσονται αργότερα.
Τι αποκαλύπτει η νέα μελέτη Τα μιτοχόνδρια, τα οποία βρίσκονται σε σχεδόν όλα τα ανθρώπινα και ζωικά κύτταρα, παρέχουν ενέργεια αποσπώντας ηλεκτρόνια από μόρια καυσίμων που προέρχονται από τα τρόφιμα.
Πάντως, στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ορισμένα ηλεκτρόνια διαφεύγουν από τα μιτοχόνδρια και αντιδρούν με το οξυγόνο, παράγοντας τοξικά υποπροϊόντα που μπορούν να βλάψουν τα μιτοχόνδρια, καθώς και άλλα μέρη του κυττάρου, εάν συσσωρευτούν.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι όταν ανιχνεύεται υπερβολική βλάβη στα μιτοχόνδρια των εγκεφαλικών κυττάρων που είναι γνωστά ως νευρώνες ελέγχου του ύπνου, αυτοί ενεργοποιούν τον ύπνο.
Αυτοί οι νευρώνες λειτουργούν σαν διακόπτες κυκλώματος, λέει ο Gero Miesenböck του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, προκαλώντας τον ύπνο στον εγκέφαλο πριν συσσωρευτού...