Σταθερότητα ή στασιμότητα; Πως η Ευρωζώνη στραγγάλισε την ανάπτυξη των Ευρωπαίων Ημερομηνία:
11/1/2025, 12:04 - Εμφανίσεις: 32
Μπορεί στην Ευρώπη να αυξάνονται οι φωνές περί αύξησης αμυντικών δαπανών, αλλά η Γηραιά Ήπειρος αδυνατεί να συμφιλιωθεί με τη λέξη ανάπτυξη χάρη στην Ευρωζώνη, η οποία επιβάλει δημοσιονομικές πολιτικές απαράλλαχτες εδώ και 30 σχεδόν χρόνια.
Οι δημοσιονομικές πολιτικές στις χώρες της Ευρωζώνης έχουν διαμορφωθεί εδώ και καιρό από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).
Αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε ως ένα μέσο για την επιβολή δημοσιονομικών κανόνων που έχουν σχεδιαστεί για να κατευθύνουν τα κράτη μέλη προς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Αν και το ΣΣΑ ανεστάλη προσωρινά στη διάρκεια της πανδημίας, εισήχθη εκ νέου το 2024 κρατώντας αμετάβλητες τις βασικές αρχές του ΣΣΑ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Να υπενθυμιστεί ότι η Κομισιόν κρατά την εξουσία να κινεί τις λεγόμενες «διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος» έναντι χωρών με δημοσιονομικά ελλείμματα που υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ.
Αυτές οι διαδικασίες υποχρεώνουν τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας με σκοπό τη σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, με απώτερο στόχο την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και αναλογιών χρέους προς ΑΕΠ που πλησιάζουν το 60%.
Η Ελλάδα εξάλλου υπήρξε μεγάλο θύμα αυτών των κανόνων, με πολλούς ακόμα και στο εσωτερικό να υποεκφράζουν υποστήριξη στ Σύμφωνο Σταθερότητας.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Πολ ντε Γκράου, περιγράφει στο Social Europe πόσο επιβλαβείς είναι οι επιπτώσεις από αυτούς τους κανόνες.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); «Είναι όλο και πιο προφανές ότι αυτή η προσέγγιση στη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης της Ευρώπης και στο διευρυνόμενο χάσμα παραγωγικότητας με τις ΗΠΑ» λέει ο Γκράου.
Οι λόγοι, γι αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι οι εξής: «Αμαρτωλές οι δημόσιες επενδύσεις» Ο Πολ ντε Γκράου τονίζει πρώτον, ότι το Σ...