Κατώτατος Μισθός: Στη βουλή το νομοσχέδιο για τον καθορισμό του μέσω «αλγόριθμου» Ημερομηνία:
Σήμερα 23/11/2024, 12:20 - Εμφανίσεις: 8
Ο κατώτατος μισθός θα υπολογίζεται από εδώ κι εμπρός με μαθηματικό αλγόριθμο, όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την Τρίτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή έχει τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ακόμα στο ίδιο σχέδι – Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027» Σκοπός να καλύπτεται το 80% από ΣΣΕ Σύμφωνα με τη συνοδευτική Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης, η Οδηγία αποσκοπεί: α) Στη διασφάλιση επαρκών κατώτατων μισθών.
Οι μισθοί είναι επαρκείς, αν είναι δίκαιοι εν συγκρίσει με την κατανομή των αγαθών στα κράτη μέλη και αν διασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); β) Στην ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών στα κράτη μέλη στα οποία το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις υπολείπεται του 80%.
Η ratio της ρύθμισης αυτής διαφαίνεται από την αιτιολογική σκέψη 25 της Οδηγίας που εξηγεί ότι τα κράτη μέλη με υψηλό ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις, ήτοι με ποσοστό άνω του 80%, τείνουν να έχουν μικρό ποσοστό χαμηλόμισθων εργαζομένων και υψηλούς κατώτατους μισθούς.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Οδηγία ορίζει ότι τα κράτη μέλη με ποσοστό κάλυψης μικρότερο του 80% υποχρεούνται να θεσπίσουν ένα πλαίσιο για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να συντάξουν ένα σχέδιο δράσης.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); γ) Στη διασφάλιση της εφαρμογής των εθνικών πλαισίων για τους κατώτατους μισθούς σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, ιδίως για την αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως η ψευδοαυτοαπασχόληση.